Jak na životopis?

Obor
Recruitment
Doba čtení
3 minuty
Zveřejněno
9. 4. 2021

Životopis je tvojí důležitou vizitkou, kterou se představíš zaměstnavateli. V dnešní době se bez něho v pracovní sféře skoro neobejdeš a valná většina pracovních nabídek končí slovy: svůj životopis pošlete na uvedenou adresu... Budeš-li ho mít pečlivě připravený, může tě vůči ostatním kandidátům vyzdvihnout a nabídnout ti výrazný náskok ve výběrovém řízení. Pokud ho odflákneš, je možné, že tě vyřadí už v prvním kole. Připravili jsme si pro tebe tipy, jak vytunit svůj životopis na maximum.

Co by měl životopis obsahovat?

✓ Kontaktní údaje – jméno, email, telefonní číslo

✓ Fotka – pokud máš seriózně vypadající fotku, je fajn ji do životopisu vložit, životopis tak bude působit osobněji

✓ Souhrn o tobě – po kontaktních údajích a fotce můžeš vložit několik vět o sobě – jaké máš zkušenosti, co aktuálně děláš, kam směřuješ, jaké jsou tvé plány

✓ Vzdělání – uveď své nejvyšší ukončené vzdělání a případně aktuálně studované ve formě: Datum, název školy, místo, obor a dále můžeš dodat informace jako je téma závěrečné práce, aktivity ve studentských spolcích, absolvované relevantní předměty, studium v zahraničí apod. Pokud jsi absolvent, uveď celá svá vysokoškolská studia

✓ Pracovní zkušenosti – řaď tak, aby jako první byla nejmladší (aktuální) pozice. Piš ve formě datum, firma, místo, název pozice, zodpovědnost na této pozici – Co ses na pozici naučil/a? Pracoval/a si s nějakými programy? Využíval/a cizí jazyky? Co se ti v rámci působení na této pozici povedlo?

✓ Jazykové a počítačové dovednosti – v tomto oddíle uveď jazyky, které znáš a také ohodnoť jejich znalost (ideálně podle rámce A1 – C2), případně připiš, pokud máš nějakou jazykovou zkoušku. U počítačových dovedností uváděj například grafické programy nebo programovací jazyky.

✓ Dobrovolnictví, projekty, kurzy, ocenění – pokud máš co říct k těmto oblastem a máš zkušenosti jako dobrovolník, pracuješ na nějakém například neziskovém projektu nebo rozvíjíš své znalosti skrze kurzy, přidej i tyto kategorie.

✓ Zájmy – tuto kategorii můžeš a nemusíš uvádět. Pokud se tvé zájmy pojí s oborem, kterému se věnuješ, je dobré je uvést.

Co by životopis neměl obsahovat?

  • v hlavičce životopisu neměj název životopis, jen si tím ubíráš místo
  • neuváděj osobní údaje jako je datum narození nebo rodinný stav
  • životopis studenta by se měl vejít cca na jednu stránku A4
  • příliš výrazná grafika bude čtenáře rušit od důležitých informací v textu

A co další tipy, jak vytunit svůj životopis na maximum?

  • vytvoř si obecný životopis, který ti bude sloužit jako podklad
  • životopis pak vždy upravuj podle konkrétní pozice
  • vezmi si jako pomocníka text inzerátu a hledej klíčová slova, která pro tebe platí například pokud je v inzerátu uveden požadavek na znalost nějakého programovacího jazyka a ty ho znáš, nezapomeň to zmínit
  • dbej na to, aby byl životopis přehledný a měl nějakou grafickou úpravu
  • po sepsání životopisu si překontroluj gramatiku
  • životopis odesílej ve formátu PDF
  • soubor měj pojmenovaný například jako tvé jméno_CV

Věříme, že s těmito tipy tvoje CV u zaměstnavatele zaboduje, a přejeme hodně štěstí na cestě za vysněnou kariérou.

Připravilo pro tebe KC ČVUT ve spolupráci s IAESTE Czech Republic.

@podporovaný článek