Využívejte možnosti

Obor
Work & Travel
Doba čtení
6 minut
Zveřejněno
9. 6. 2021

Vysoká škola vám nabídne mnoho možností, proto se nebojte je využít ve svůj prospěch.

Podívat se do světa – Work and Travel

Určitě by byla škoda promarnit svůj čas tím, že jenom sedíme, neplánujeme. Proto myslete dopředu, neplýtvejte časem, plánujte a plňte si svá přání. Ušetří vám to hodně času a energie. Vždy jsem si myslel, že svůj čas si dokážu dokonale zorganizovat. Nejednou tomu ale bylo jinak, jak se říká „chybami se člověk učí.“ Ale přesto jsem si dokázal prosadit svou. 

V mém případě to byl tříapůlměsíční výlet do USA. Účel byl jasný – zkušenost a cestování. Naskytla se mi možnost pracovat jako plavčík-záchranář. Předcházela příprava, profesionální zkoušky, znalost jazyka.

V prvním ročníku jsem využil této možnosti a na konci letního semestru jsem odletěl do USA. Nebylo to jednoduché, podotýkám ještě jednou, dlouhá příprava, vyřizování na úřadech, vypisování nejrůznějších dokumentů. Přesto dnes mohu říci, že to stálo za to. Každá zkušenost je bonus pro vás. Co takovou příležitostí můžete získat? Zlepšení v angličtině, osamostatnění, poznávání nových přátel, neznámých míst, nové zážitky, legraci, kuráž, odhodlání, posílení sebevědomí, větší sebeúctu. To nejpodstatnější je, že pokud se ocitnete v sebehorší situaci, jste na to sami a nikdo vám nepomůže, jen vy. Zní to trochu děsivě, ale je to tak (ne vždycky), a vy díky tomu získáte opravdový kus odvahy.

Tady ještě něco o mých zážitcích. 

Po celou zhruba čtrnáctihodinovou cestu z Brna na letiště ve Washingtonu vše probíhalo tak, jak mělo, a já konečně čekal na místě vyzvednutí. A ejhle, první problém – na místě, kde jsem měl být vyzvednut, nikdo nečekal. Co teď, mobil mi byl „naprd“. První, co mě napadlo, bylo požádat ostrahu o možnost zavolat do společnosti, která mě měla vyzvednout. Naštěstí byla společnost přívětivá a do hodinky pro mě poslala auto. Dostal jsem (koupil si) od nich potřebné věci na práci a odvezli mě na byt. Kvůli nedostatku plavčíků mě každý den převáželi na jiný bazén a díky těmto jejich „nedostatkům“ jsem se dostal na patnáct různých bazénů v okolí Arlingtonu. 

Během tohoto pobytu jsme se s mými novými přáteli vypravili na několik zajímavých a poučných výletů, třeba na baseballový zápas Red Sox, výlet do Philadelphie, výlet na kolech do Washingtonu (muzea, Fordovo divadlo, Washingtonův památník, Bílý dům, Lincolnův památník a spousta dalšího)

Mým nejoblíbenějším výletem byla cesta za kamarádem z České republiky, který pracoval asi osm set kilometrů ode mě. Díky tomuto setkání jsem se podíval do New Yorku, navštívil Boston a poznal krásnou přírodu. Vystoupali jsme na Mount Major, ze kterého byl nádherný výhled na jezero Winnipesaukee.

To nejlepší na konec. Nejlepší a zároveň nejtěžší byl návrat domů. Balení. Kam s tím? Nepřesáhnout váhovou toleranci kufru. Zavazadel jsem měl několik. V Americe se poměrně jednoduše utrácí, zboží je levnější, mnohdy kvalitnější než u nás. Především sportovní zboží. Ponožky, ty jsou super! Ani horko, ani zima, jako z reklamy.

Proto v žádném případě neváhejte. Pokud máte přání či sen někam jet, tak dlouho nepřemýšlejte. Plánujte, připravte se a jeďte. 

Doufám, že jsem vás alespoň trochu povzbudil a inspiroval, pokud se ještě rozmýšlíte vyjet na cesty. Za sebe mohu vřele doporučit.

@podporovaný článek