Pátek třináctého s koronou

Doba čtení
3 minuty
Zveřejněno
19. 7. 2021

Počátek korony a výlet na Kypr nejde prostě k sobě. Ale v té době jsme nic netušili a vydali se na cestu.

To jsme si tak jednou v březnu 2020 jely s kamarádkou na Kypr oslavit její narozeniny. Vypadalo to jako super nápad jet do zahraničí v době, kdy u nás začalo koronavirové období. Vše probíhalo podle plánu a vyrazily jsme na letiště do Bratislavy.

V letadle jsme potkaly super partu Čechů s litrem Havany. Dokonce nás chtěli deportovat v Německu, protože jsme si míchali vlastní chlast s jejich Pepsi (a hlavně byli hluční). Já vím, Německo je úplně na druhou stranu, ale stevard nás ujistil, že je to možné. Každopádně jsme si byly jisté, že na nás jen tak nezapomenou.

Konečně jsme doletěly. Věděli jste, že se na Kypru jezdí vlevo? Byla to celkem sranda se dostat na náš hotel. Naštěstí se zkušeným řidičem a bez nehody. Další dobrodružství začalo, když jsme zjistily, že je náš hotel plný, i když jsme měly rezervaci. Zamířily jsme tedy do doporučeného hotelu jinam a ubytovaly se. Pak nějaká ta party, znáte to.

Další den jsme si s kamarádkou válely šunky u bazénu. Krásných osmnáct stupňů bez mráčků. Postupně jsme zjišťovaly, že se uzavírají univerzity v našich městech. Dokonce i ta naše. Skvělé říkaly jsme si. Žádné zameškané hodiny. A já jsem samozřejmě po celém dni na sluníčku spálená jak rajče.

Pár dní jsme se skvěle bavily a procházely město. To jsme ještě nevěděly, co nás čeká. Den před odletem nám každý volal, že se údajně mají uzavírat hranice. Strachy bez sebe, že se nedostaneme domů, jsme volaly na letiště v Bratislavě a na Kypru. Obě nám potvrdily, že je vše v pořádku a let se neruší. Skvělé! V tom případě není žádný problém a jde se pít!

Ha ha, pátek třináctého! V osm ráno kamarádce došla SMS, že se náš let zrušil. Šest hodin před odletem. Co budeme dělat? Procházely jsme stránky na internetu v domnění, že najdeme jiný let. Samozřejmě byly všechny předražené nebo s miliony přestupů. V tom jsme potkaly naše nové kamarády a ti nám řekli, že si koupili nové letenky do Vídně. Super! Jdeme na to. Letenka stála asi tři a půl tisíce. Docela drahé, říkám si, na to, že jsme kupovaly zpáteční letenky jen za litr. Bohužel nám nic jiného nezbývá. Jenže s každou prodanou letenkou se zvyšovala i cena. Takže jedna letenka Kypr–Vídeň za 4100 Kč.

To ale nebylo vše! Zjistily jsme, že jsou všechny mezinárodní vlaky zrušené. Ha ha, sranda, že? Samozřejmě jsem to všem psala, bohužel nikdo pro nás nechtěl přijet, jelikož Rakousko patřilo mezi rizikové země. Navíc jsme se musely dostat přes české hranice do půlnoci. Výzva?

23.40 jsme přejížděly česko-rakouské hranice. Jupí! A jak se nám to podařilo? Díky skvělé kamarádce z IAESTE, která mi doporučila transportní agenturu. I přesto, že nás tato agentura stála 800 korun na hlavu, tak jsme konečně doma!

A ponaučení? Cestujte a poznávejte nové skvělé lidi! Pak budete mít skvělé historky na vyprávění. :)

Karolína Šaňková, IAESTE LC Brno

@podporovaný článek


Fotogalerie