Jak to reálně probíhá na stáži

Obor
Stáže
Doba čtení
4 minuty
Zveřejněno
19. 6. 2021

Kombinace práce v zahraničí a cestování vždy vyžaduje odvahu pustit se do něčeho nového a nepoznaného. Tehdy zaručeně nastane alespoň jedna situace, na kterou se nedá připravit a pořádně překvapí. Známe to všichni – naše očekávání se ne vždy musí prolínat s realitou. Pojďme si tedy přiblížit, co se od IAESTE stáže opravdu dá očekávat.

Velkou část tvé stáže zabere samozřejmě práce, ať už ve firmě, nebo na univerzitě. Všechna práce i komunikace s nadřízeným probíhá v angličtině (nebo jiném požadovaném jazyce). Avšak podle zkušeností mnohých stážistů ti angličtina nemusí vždy stačit v kontaktu s místními. Speciálně v Jižní Americe se určitě doporučuje ovládat základy španělštiny.

Kromě pracovních zkušeností a kulturního obohacení je stáž doplněná i aktivitami ve volném čase. To vše díky lokálním členům IAESTE, kteří se ve většině zemí o stážisty starají. Lokální členové IAESTE pomáhají stážistům první dny s aklimatizací, organizují i různé akce, grilovačky, víkendové výlety či jen procházky po městě. Trejníky (z anglického trainee – pozn. red.) v daném městě sdružují, takže po chvíli si už sami vytvářejí přátelství a program, vzhledem k tomu, že jsou většinou ubytovaní na stejném místě. Toto je jedna z velkých výhod IAESTE stáže, i když to samozřejmě nemusí být vždy pravidlem, závisí to na velikosti lokálního centra a období, kdy na stáž vyjedeš.

I průběh pracovní doby je individuální. V Evropě se očekává klasicky osm hodin, a to pět dní v týdnu, ale například asijské krajiny jsou trochu benevolentnější a je obvyklé chodit do práce na desátou a trávit v ní jen pět až šest hodin. 

Kromě práce a organizovaných akcí s IAESTE členy a dalšími trejníky si žiješ vlastní život do takové míry, jak se ti zlíbí. Mnozí stážisté se rádi seznamují s místními nebo cestují na vlastní pěst, jiní si vytvářejí přátelství na celý život s kolegy, se kterými spolupracují. Díky tomu, že trejníci bývají na stejném místě, tvoří partu, a tak nejsou nikdy sami. Navzájem se učí o jiných zvyklostech, kulturách a možná i receptech, při vaření „international dinners“, které si oblíbili naši stážisti v Česku. 

Ve zkratce, každá stáž je jedinečná, stejně tak i každý stážista. Jedno bez druhého nemůže být, ale je jisté, že je to zážitek, ze kterého se stane úžasná zkušenost. Víme to z feedbacků, které nám naši stážisté vyplní po absolvování stáže. I ty si je můžeš všechny prohlédnout na webové stránce zkus.to.

@podporovaný článek