Stáže a jejich BEHIND THE SCENES

Obor
Studentská organizace
Doba čtení
6 minut
Zveřejněno
22. 4. 2021

Znáš naše stáže a napadlo tě někdy, co všechno se za nimi skrývá a jak celý jejich proces probíhá? V tomto článku ti prozradím, jak to u nás se stážemi vlastně chodí a kdo všechno se na jejich chodu podílí. V první řadě bych chtěla říct, že jakožto studentská organizace děláme vše jako dobrovolníci v našem volném čase, a věř, že nás to baví a naplňuje.

Vše začíná u hledání zájemců, kteří by si k sobě do firmy nebo na univerzitu vzali zahraničního studenta a připravili si pro něj práci. Při kontaktování firem a vedoucích na fakultách vycházíme jednak z předchozí spolupráce, ale zároveň se snažíme najít zájemce nové a rozšířit povědomí o naší nabídce. U nové spolupráce jde většinou zástupce IAESTE na schůzku do firmy, kde představí fungování stáží a veškeré podmínky. Poté má vedoucí stáže za úkol vypsat formulář (takzvaný O-form), kde si podle svých možností a potřeb stanoví nároky, které od studenta žádá a popíše náplň stáže.

Když jsou veškeré O-formy za celou Českou republiku v pořádku, odjíždí naše delegace z Národního centra na celosvětovou Annual Conference, kde se jednou ročně sejdou zástupci téměř všech členských států, aby své získané stáže vyměnili. Člověk se tak může v rámci IAESTE podívat třeba na Kypr, a zpestřit si tak zkouškové období. V rámci konference má člověk možnost potkat se s lidmi ze všech koutů světa, a může si tak přiřadit obličeje ke jménům, která se mu přes rok objevují v e-mailové schránce. No není to cool být v kontaktu s lidmi z Afriky, Asie či Jižní Ameriky a jednou ročně si s nimi užít parádní týden v zahraničí? Ale zpět k našim stážím. S každou zemí proběhne malý meeting, během kterého zhodnotíme spolupráci za uplynulý rok a vyměníme si stáže. Zní to fajnově že? Reálně si ale představte burzu, na které všichni pobíhají sem a tam a nahlas konzultují své vzájemné nabídky. Občas člověk nestíhá a neví, kde mu hlava stojí. Po těchto hektických, avšak kouzelných chvílích nastává čas na obrovskou hromadu administrativy. Je potřeba zaevidovat, kam byla která naše stáž vyměněna a taktéž jaké stáže jsme od ostatních států získali.

Po skončení konference zveřejníme získané stáže ze zahraničí na web a spustíme registraci. Touto dobou má kromě exchange týmu, který se o chod stáží stará, plné ruce práce taktéž PR tým. Ten pracuje na propagaci nejen na sociálních sítích, a zajišťuje tak, aby se naše nabídka dostala mezi studenty. Zároveň touto dobou kontaktujeme vedoucí a informujeme je, zda byla jejich stáž vyměněna a také z jaké země mohou očekávat kandidáty.

Jedeme dál! Přichází období pohovorů. Studenty přihlášené na stáž zveme na pohovor, abychom zjistili, zda se na zvolenou stáž hodí, zda splňují všechny podmínky, a případně doplníme potřebné informace. Pokud student u pohovoru uspěje, sestavuje nominační dokumenty, které je potřeba před odesláním do zahraničí zkontrolovat a občas i několikrát po sobě vrátit na opravu. V tomto období přicházejí i nominace studentů ze zahraničí, u kterých je opět potřeba zkontrolovat, jestli student doložil veškeré potřebné dokumenty a splňuje podmínky uvedené v O-formu. Pokud ano, dokumenty jsou nasdíleny vedoucímu stáže, který se studentem udělá pohovor a vyhodnotí, jestli kandidáta chce přijmout.

Studentům přijíždějícím k nám připravujeme potvrzení o ubytování a zvací dopis v případě, že si potřebují vyřídit víza. Zajišťujeme ubytování a posíláme informace, které by se jim před a po příjezdu do České republiky mohly hodit. Snažíme se, aby při příjezdu studentů byl vždy přítomen člen IAESTE, stážistu uvítal, pomohl mu s přepravou na ubytování a ukázal, jak to u nás vlastně chodí. Když se totiž člověk ocitne sám v nové zemi, vše se zprvu může zdát vzhůru nohama. Mám úsměvnou zkušenost s vyzvedáváním kluka z Číny, který po výstupu z Flixbusu vykulil oči a řekl: „To tady jako nemáte žádné mrakodrapy? Jak je to možné.“ No, vítej v Evropě. O naše stážisty se staráme i v průběhu stáže, pořádáme různé aktivity/akce a trávíme s nimi volný čas. Stejně tak to mají i ostatní centra v zahraničí, která se naopak starají o naše studenty vyjíždějící na stáž k nim.

Po ukončení stáže sbíráme feedbacky jak od studentů, tak od vedoucích stáží a vycházíme z nich při plánování další sezony. Během roku máme taktéž několik celorepublikových meetingů, kde se věnujeme zejména strategii, hodnocení a případným změnám. Zážitky našich stážistů sdílíme i na sociálních sítích nebo je oni sami prezentují na našich akcích.

Já sama jsem s IAESTE absolvovala dvě stáže a vím, jak je to krásná zkušenost. Ať už po stránce dobrodružství během poznávání nové země, nebo pracovní části v oboru, který mě díky tomu baví ještě víc. A proto mě vytvářet tyto příležitosti dalším lidem jednoduše dělá šťastnou!

Kristýna Daňková

@podporovaný článek


Fotogalerie